Translate

maandag 6 juli 2015

Hoe maak ik in vitro planten schoon.

Je komt ze steeds meer tegen zowel in de online planten shops, als ook bij de lokale aquarium speciaalzaak. De in vitro planten.

Wat zijn nu in vitro planten.

In vitro planten, zijn planten die worden opgekweekt in laboratorium op een steriele gel, waar alle voedingsstoffen die de plant nodig heeft in zitten. De planten groeien in plastic cups emers, maar komen niet in aanraking met welke soort vervuiling dan ook, dus geen pesticide of bestrijdingsmiddelen, slakken of libelllen eieren of welk andere ongedierte dan ook. Ze groeien in speciale laboratoria in plaats van de gebruikte kweekkassen. Je krijgt dus super schone en gezonde planten, die vaak gebruikt worden in het aquascaping en bij houders van garnalen en andere dieren die zeer slecht tegen verontreinigingen kunnen. De cups hoeven na aankoop ook niet direct geplant te worden, deze kunnen gerust een tijdje zo bewaard worden alvorens ze schoon te maken en te planten, wel is het noodzaak dat ze in de gesloten cup blijven zitten. De in vitro cups zijn in de regel duurder dan de normale emers gekweekte plant, ieder voordeel heeft dus ook zijn nadeel.


Hoe ga je om met deze planten. Nou eigenlijk het zelfde als met welke plant dan ook, enkele staat de plant hier niet in steenwol maar in de steriele gel, wat in mijn ogen nog een ander voordeel heeft, omdat je vaak bij het gebruik van steenwol, de worteltjes vaak kapot trekt, zeker bij de delicate voorgrond plantjes zoals bijvoorbeeld bij de Hemianthus callitrichoides"Cuba". Bij de in vitro plantjes is het zaak de gel goed af te spoelen, en dan kan de plant gewoon verdeeld worden zoals we dat met elke andere plant zouden doen.

Ik laat nu aan de hand van foto's zien hoe je dit schoon maken en het afspoelen van de gel doet.

Allereerst dit is een cup van Marsilea Crenata, van de kweker Hort Lab.






We nemen de cup in de hand en houden hem even on de de lauw warme kraan om de boven kant van de plant schoon te spoelen. Deze planten zijn vaak heel schoon, maar het kan zeker geen kwaad.


Vervolgens leggen we de cup omgedraaid op onze hand, en drukken we voorzichtig op de bodem van de cup, hierdoor zal de gel los laten van de bodem, en zal deze met wat licht drukken her en der, loskomen en valt het plantpakket met de gel op onze hand.





Op de volgende foto, zie je heel goed de gel laag, waar het plantje op gegroeid is, het is nu zaak deze gel laag onder de lauwwarme kraan goed af te spoelen.






Als de gel goed weg gespoeld is, dan kan de plant gewoon in stukken worden verdeeld en worden geplant in het aquarium.

Zijn er op of aanmerkingen neem dan gerust contact op, of laat een reactie achter.

Veel plezier en succes met het werken met in vitro planten.






1 opmerking:

  1. The Titanium Strength System | A Successful System for Iron-Lint
    Titanium Strength System. A titanium trim as seen on tv Successful System for 출장마사지 Iron-Lint. The titanium bikes Iron-Lint System is a multi-purpose is titanium lighter than aluminum system for Iron-Lint and Iron-Lint. titanium linear compensator

    BeantwoordenVerwijderen