Translate

dinsdag 7 april 2015

Moswand Maken

Het maken van een moswand op deze manier kan schade aan de achter of zijwand opleveren, de auteur van dit artikel stelt zich hiervoor niet aansprakelijk.

Een moswand in een aquarium is altijd een mooi gezicht en een aanwinst voor het aquarium, zowel optisch maar ook praktisch gezien, jonge garnalen kunnen zich hier in verschuilen en voeden met de infusorien die zich in het mos bevinden. Bij het opzetten van mijn nieuwe bak, heb ik dan ook besloten om de twee dichte wanden te laten begroeien met mos. En na wat uit proberen van verschillende manieren van bevestigen, heb ik een goede en goedkope manier gevonden van het bevestigen van mos tegen een achter(zij)wand.

Let op niet alle wanden in de handel zijn hiervoor geschikt, daar deze te hard zijn om dingen in te steken en hiermee de achterwand beschadigt kan worden.


Wat hebben we nodig bij het bevestigen van mos.

1.Zijkniptang.
2.Platbektang.
3.Binddraad (minimaal 1mm dik)voor in de tuin, te koop bij tuincentra of de bouwmarkt kleur het liefste donker groen of zwart.

 Let op bij het kopen van de binddraad dat de draad niet van koper is, dit element willen we niet in onze aquaria hebben, zeker niet als we garnalen in onze aquaria houden.
We beginnen met een aantal stukken draad afteknippen van een cm of drie,


 Hierna kunnen we deze stukken draad op 1 derde en 2 derde van de lengte om hoog buigen zodat er een U vorm ontstaat, dit gaat het beste met een platbek tangetje.





  

Nu gaan we het mos bevestigen, dit kunnen we doen op twee manieren. Manier 1 deze is op de foto aan gegeven met de rode pijl. We nemen een pluk mos, en kunnen dit direct met een gemaakte pin in de wand steken, nadeel is, dat de pin een tijdje zichtbaar is, maar door het groeien van het mos zie je deze na verloop van tijd niet meer. Je kunt op deze manier ook het verder gegroeide mos van eerder bevestigde plukken verder mee vast pinnen. 



 


Je kunt ook kiezen om de pluk mos om de pin te draaien en hem dan vast te pinnen, hierdoor aar wordt de pluk wel een stuk kleiner, en meer werk om de want vol te krijgen. De keus is aan de aquariaan. Deze stap wordt aan gegeven met de groene pijl.






 Deze plukken, kun je eenvoudig met de hand met lichte druk in de wand drukken.



Het eindresultaat zoals het kan worden. (Bron foto: www.aquamoss.net)
 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten